У Сумах відбулася прем’єра нової книжки Олександра Вертіля «Репетиція діалогу»

0

У автора цього дуже цікавого видання, яке побачило світ у сумському видавництві «Еллада» і присвячене 85-й річниці утворення Сумської області, відразу аж півсотні співавторів. Адже тут зібрані інтерв’ю з відомими особистостями України, підготовані свого часу Олександром Вертілем на посаді власного кореспондента газети «Урядовий кур’єр» у Сумській області впродовж останніх майже двох десятиліть. Кожен із співбесідників здійснив вагомий внесок у розвиток як слобожанського краю, так і всієї України у різних галузях.

Левова частка співрозмовників – колеги-письменники. Різні за стилем і світосприйняттям, вони розповідають про своє становлення як майстрів слова, роботу над творами, особливості літературної праці. На жаль, окремі з них уже пішли за вічну межу, однак, завдяки зокрема опублікованим інтерв’ю, назавжди залишаються в нашій пам’яті. З-поміж них Іван Драч, Михайло Слабошпицький, Олексій Столбін, Володимир Яворівський…

На сторінках книжки також ті письменники, які нині продовжують збагачувати національну літературну скарбницю: Євген Дудар, Анатолій Крим, Андрій Курков, Ігор Павлюк, Юрій Рибчинський, Михайло Сидоржевський, Василь Шкляр, Олександр Шугай. На переконання автора, представлені у виданні бесіди можна вважати своєрідною кардіограмою часу та творчості того чи того автора.

По-своєму цікавими і захопливими стали інтерв’ю з такими особистостями, як дослідник творчості уродженця Сумщини художника і поета Давида Бурлюка Акіра Судзукі (Японія), син Івана Багряного Нестор Багряний (Німеччина), мовознавець Олександр Пономарів…

Окрім того, на сторінках книжки присутні відомі співаки світлої пам’яті Дмитро Гнатюк та Анатолій Мокренко, а також сучасні виконавці Іво Бобул, Катя Бужинська, Павло Зібров, Фемій Мустафаєв, Микола Свидюк, сумчани Леонід Матвієнко та Валерій Козупиця, автор відомих пісенних текстів Віктор Герасимов. А ще – театральний режисер Лінас Зайкаускас (Литва), спортсмени Андрій Баль, Володимир Голубничий, Олександр Шапаренко, Олена Петрова, Юрій Білоног, Віта і Валя Семеренки та інші.

Отож, як бачимо, сумський письменник пропонує читачеві досить розлоге духовне полотно, що допоможе читачам збагатитися знаннями про славетних творців яскравого історичного літопису України.

Водночас книжка «Репетиція діалогу» стала ще й чудовим подарунком і самому автору. Адже 27 листопада знаний поет, перекладач, лауреат престижних літературних премій, багаторічний очільник Сумської обласної організації НСПУ, заслужений журналіст України Олександр Вертіль відзначає своє поважне 65-річчя. Безперечно, до привітань та побажань приєднаються не тільки колеги та шанувальники його самобутньої творчості, а й «співавтори» цієї нової пізнавальної книжки.

Павло Кущ              

Прокоментуєте?

ЗАЛИШИТИ ВІДПОВІДЬ

Прокоментуйте!
Напишіть Ваше ім'я