Уйгурську етнографиню Рахіле Давут назвали «Письменницею мужності» PEN 2023 року

0

Британський письменник Майкл Розен оголосив Рахіле Давут «Письменницею мужності PEN 2023″ (Writer of Courage) за відстоювання свободи слова з ризиком для власної безпеки та свободи. Професорку й експертку з уйгурського фольклору Давут, ймовірно, засудили в Китаї до довічного ув’язнення за звинуваченням у створенні загрози державній безпеці.

Про це 11 жовтня повідомило видання The Guardian.

Британський дитячий письменник і поет Майкл Розен у червні став лауреатом премії Пінтера за 2023 рік. Разом з комітетом англійського PEN він мав обрати другого переможця.

Розен отримав свою нагороду 11 жовтня під час заходу в Британській бібліотеці та розповів про співлауреатку, доцентку Сіньцзянського університету й уйгурську вчену, яка зникла безвісти шість років тому.

Він обрав Давут, тому що «присвятив багато годин вивченню фольклору» та «відчув смуток і гнів, почувши, що хтось може бути ув’язнений саме за такий інтерес, який я маю».

уйгурський письменник

Рахіле Давут обрали співлауреаткою премії. Скриншот зі сторінки в X (Twitter)

Під час свого виступу Розен додав: «Стоячи тут, у Британській бібліотеці, я не міг би краще усвідомити величезну прірву між тими свободами, які я маю, або часто сприймаю як належне, але яких позбавлені багато інших людей у світі».

Від імені Давут нагороду PEN Pinter отримала Рейчел Гарріс, професорка етномузикології Школи сходознавства та африканістики (School of Oriental and African Studies, SOAS).

уйгурський письменник

Промова Майкла Розена про Рахіле Равут. Фото: @UyghurStop/X(Twitter)

Дочка Давут, Акеда Пулаті, сказала: «Моя мама — видатна науковиця. Зараз вона мала б займатися своїми дослідженнями і насолоджуватися виходом на пенсію, але замість цього вона у в’язниці».

«Останні новини про її довічне ув’язнення спустошили не тільки мене, але й усіх, хто любить її і хто любить уйгурську культуру. Її покарали за те, що вона була працьовитою вченою і за те, що вона любила культуру».

Міжнародна кампанія з написання листів PENWrites на знак солідарності з авторами давно адвокує звільнення Давут та багатьох інших письменників, що перебувають у в’язницях та під загрозою в усьому світі. PEN вважає ув’язнення Давут явним порушенням її права на свободу вираження поглядів і закликає до її негайного та безумовного звільнення.

У грудні 2017 року Давут мала поїхати до Пекіна на наукову конференцію, але так і не доїхала до місця призначення. Широко поширена думка, що її викрала китайська влада. Її дочка очолила кампанію за її звільнення, але Давут продовжують утримувати без зв’язку із зовнішнім світом.

Премія PEN імені Гарольда Пінтера

Премію заснували у 2009 році в пам’ять про Нобелівського лауреата, драматурга Гарольда Пінтера.

Її щорічно присуджують письменникові, який проживає у Великій Британії, Республіці Ірландія, чинних або колишніх країнах Співдружності і який, за словами Гарольда Пінтера, кидає на світ «непохитний, непохитний» погляд та демонструє «запеклу інтелектуальну рішучість … визначити справжню правду нашого життя і наших суспільств».

Премія ділиться з письменником, якого обирає комітет англійського PEN спільно з переможцем. Ця половина премії присуджується тому чи тій, хто зазнали переслідувань за висловлення своїх переконань.

Рахіле Давут — уйгурська етнографиня, відома своїм знанням уйгурського фольклору та традицій. Раніше вона була професоркою Сіньцзянського університету, де заснувала Центр дослідження фольклору меншин. У 2017 році науковиця зникла безвісти, і відтоді її ніхто не бачив.

Поліна Горлач

suspilne.media

Прокоментуєте?

ЗАЛИШИТИ ВІДПОВІДЬ

Прокоментуйте!
Напишіть Ваше ім'я