В Україні пропонують зменшувати тюремне ув’язнення за читання книжок: у Раді з’явився законопроєкт

0

У Верховну Раду подали законопроєкт №9477, згідно з яким ув’язненні зможуть скоротити термін позбавлення волі завдяки читанню книжок. За кожну книжку — мінус три дні.

У проєкті до закону пропонують зменшувати строк тюремного покарання, якщо засуджені «стали на шлях виправлення за допомогою саморозвитку».

Для цього ув’язнений повинен читати книги з переліку, затвердженого Міністерством юстиції України. Список літератури має складатися з творів, що «сприяють формуванню правильних духовних та моральних цінностей, а також цілей, спрямованих на виправлення».

Згідно із законопроєктом, процес буде регулювати спеціально створена електронна система. У ній ув’язнені складатимуть іспит, щоб підтвердити те, що вони прочитали книжки.

Завдяки кожній прочитаній книжці від строку позбавлення волі будуть відраховувати три доби. Проте для такого пом’якшення існуватиме ліміт — не більш як 10 книжок на рік.

Наразі законопроєкт розглядатиме комітет Верховної Ради з правоохоронної діяльністі. Після цього документ винесуть на голосування у сесійну залу.

Література як знаряддя закону

Літературу раніше вже застосовували як засіб виправлення засуджених. Такі випадки неодноразово траплялися в Малиновському районному суді Одеси. Наприклад, у жовтні 2021 року тамтешній суддя Олександр Гарський не лише засудив двох юнаків, винних у крадіжці, до умовного позбавлення волі, а й зобов’язав їх прочитати твори Марка Твена, Джека Лондона та Тараса Шевченка.

Цей самий суддя наступного місяця призначив ще одному крадію прочитати трилогію повістей Льва Толстого «Дитинство. Отроцтво. Юність.» та вірш Івана Франка «Строфи».

У 2022 році Олександр Гарський у своєму вироку порадив засудженій “бути добрішою” та прочитати роман Елеонор Портер «Поліанна».

Оксана Заблоцька

suspilne.media

Прокоментуєте?

ЗАЛИШИТИ ВІДПОВІДЬ

Прокоментуйте!
Напишіть Ваше ім'я