В Ужгороді презентували книжку «Ой піду я танцювати» Миколи Мовнара

0

2 листопада у хоровому класі КЗК «Заслужений академічний Закарпатський народний хор» Закарпатської обласної ради відбулася презентація книжки «Ой піду я танцювати».

До неї увійшли п’ять народних танців закарпатських українців – «Аркан», «Карічка», «Увиванець», «Мокрянський», «Трибушанка» – у записах провідного методиста відділу народної творчості та аматорського мистецтва комунального закладу «Обласний організаційно-методичний центр культури» Закарпатської обласної ради Миколи Мовнара.

Те, що презентація відбулася у стінах обласної філармонії дуже символічно, адже свою творчу діяльність у Державному заслуженому Закарпатському народному хорі Микола Васильович розпочав з 1975 року і присвятив служінню цьому колективу понад 35 років. Довгі роки працював із легендою хореографічного мистецтва Закарпаття, народною артисткою України Кларою Балог, заслуженими артистами України Миколою Попенком, Михайлом Вігулою, народним артистом України Зеновієм Корінцем, заслуженими працівниками культури України Петром Сокачем та Наталією Петій-Потапчук.

У доробку Миколи Мовнара чимало талановитих постановок професійного рівня. Серед них вокально-хореографічна композиція «Солдати на відпочинку» (1998), закарпатський дівочий танець «Карічка» (2001), вокально-хореографічна композиція «Горі селом» (2008), жартівлива хореографічна картинка «Закарпатські мисливці» («Вадаска», 2011).

Розпочала презентацію танцювальна група Заслуженого академічного Закарпатського народного хору виконанням закарпатського народного танцю «Увиванець». Директор-художній керівник Заслуженого академічного Закарпатського народного хору, заслужений працівник культури України Наталія Петій-Потапчук привітала гостей із приємною подією і побажала всім нових творчих успіхів.

Модератор заходу – в.о. директора КЗ «Обласний організаційно-методичний центр культури» Закарпатської обласної ради, заслужений  працівник культури України Ганна Дрогальчук детально розповіла про ідею створення книжки та роботу над нею.

Потім запросила до слова депутата Закарпатської обласної ради, голову комісії з питань культури, молодіжної та інформаційної політики, фізичної культури і спорту, ректора КЗВО «Академія культури і мистецтв» Закарпатської обласної ради, доктора психологічних наук, заслуженого працівника культури України Наталію Шетелю. Вона тепло відгукнулася про творчу діяльність Миколи Васильовича, згадала про його викладацьку роботу в Ужгородському факультеті Київського національного університету культури та мистецтв (2013–2018) та Ужгородському коледжі культури і мистецтв (2014–2019). За дорученням голови Закарпатської обласної ради Романа Сарая вручила Подяку за багаторічну сумлінну працю та збереження народного хореографічного мистецтва краю.

Поділився враженнями від книжки заступник директора департаменту культури Закарпатської ОДА-ОВА Віктор Кравчук, який відзначив, що робота виконана на високому професійному рівні.

Щоб потрапити до читача, книжка проходить багато етапів. І завершальний – це, звичайно, видавництво. На презентацію завітав директор поліграфічного підприємства Товариство з додатковою відповідальністю «Патент» Іван Ключевський. Він розповів про те, як познайомився з Миколою Мовнаром і як вдалося реалізувати у такий скрутний час видання книжки.

Тісна співпраця пов’язує Миколу Васильовича із відомим фольклористом, заслуженим діячем мистецтв України, а нині ще й провідним методистом Центру культури Іваном Хлантою. Тому й не дивно, що саме він написав змістовну передмову до книжки. У своєму виступі він, зокрема сказав: «Хореографічне мистецтво для Миколи Мовнара – це його повсякденне життя, його найбільше захоплення. У ньому він такий, який є – серйозний, відповідальний, надзвичайно вимогливий до себе та інших людей і водночас легкий до роботи, у якій вбачає своє особливе покликання. Він належить до тих особистостей, які своїм життям і діяльністю довели, що всі свої знання та енергію спрямовують у русло нарощення духовного потенціалу рідного народу».

Гарним доповнення до виступів був закарпатський народний танець «Березнянка» у виконанні Любові Малинич та Василя Матія – артистів Заслуженого академічного Закарпатського народного хору.

Багато теплих слів про автора книжки сказали заслужений працівник культури України, письменник Василь Густі, директор Великобичківської музичної школи, заслужений працівник культури України Василь Попович, музикант Михайло Рибалко, викладач КЗВО «Академія культури і мистецтв» Закарпатської обласної ради Олександр Карбованець.

Поділився досвідом роботи над книжкою і її автор – Микола Мовнар. Долаючи хвилювання, він емоційно і натхненно розповів про непростий шлях, який потрібно було здолати, щоб книжна побачила світ. Подякував усім, хто йому допомагав, спрямовував і консультував.

Організатор заходу – КЗ «Обласний організаційно-методичний центр культури» Закарпатської обласної ради.

Поза сумнівом, книжка «Ой піду я танцювати» буде цікавою і корисною не тільки для педагогів-хореографів, студентів, але й для тих, хто поважає народні традиції і звичаї, національні цінності українського народу.

Дякуємо Збройним Силам України за можливість творчо працювати і проводити такі культурно-мистецькі акції.

Марина Офіцинська,
завідувач інформаційно-редакційного сектору

zakarpattya.net.ua

Прокоментуєте?

ЗАЛИШИТИ ВІДПОВІДЬ

Прокоментуйте!
Напишіть Ваше ім'я