Великий романтик українського літературознавства

0

21 листопада відсвяткував 85-річний ювілей український літературознавець, критик, драматург, лауреат Державної премії України імені Т. Г. Шевченка та Міжнародної української премії імені Григорія Сковороди, видатний науковець та педагог, доктор філологічних наук, професор Михайло Кузьмович Наєнко – людина непересічного таланту, гострої думки і чутливої душі.

Ім’я Михайла Наєнка добре відоме не тільки в Україні, а й поза її межами. Українські й зарубіжні виші послуговуються в навчальній практиці його дослідженнями та підручниками. Статті та рецензії на праці професора публікуються в Австрії, Індії, Німеччині, Польщі, Словаччині, США, Чехії. Окремі теоретичні положення концепції романтизму, розробленої Михайлом Кузьмовичем, здобули міжнародне визнання. А у 1993 році біографічні інституції США та Великобританії визнали науковця «Людиною року».

З нагоди ювілею професора в читальному залі № 2 бібліотеки імені М. А. Жовтобрюха експонується книжкова виставка «Сучасний образ літературознавця Михайла Наєнка», яка дасть читачам змогу ближче познайомитися з постаттю науковця і його творчим й дослідницьким доробком. Також співробітники інформаційно-бібліографічного відділу підготували тематичний список “Сучасний образ літературознавця Михайла Наєнка“.

У студентські роки Михайло Наєнко звертався до художньої творчості – писав поезію і прозу. У тогочасній періодиці публікувалися його вірші й новели. За зізнанням науковця, це була данина юнацькому романтизмові. Згодом у творчій роботі Михайла Кузьмовича почав брати гору аналітизм, хоч і цілком пов’язаний із художнім словом. Остаточно переважило шальку терезів на користь літературознавчої діяльності зауваження Григора Тютюнника, який сказав молодому Михайлу Наєнку, що його критичні статті, опубліковані в газетах, виходять кращими, ніж художні тексти.

Одним із найбільших своїх досягнень Михайло Наєнко вважає повернення в науковий обіг фундаментальних праць «Історія української літератури» Д. Чижевського, «Історія українського письменства» С. Єфремова, «Реалізм в українській літературі» Д. Чижевського і написання авторських передмов до них. Натомість ключовими роботами в авторському доробку вченого є книги «Художня література України», «Історія українського літературознавства і критики» та «Інтим письменницької праці».

Талант Михайла Кузьмовича як вдумливого краєзнавця-пошуковця сповна розкрився у книзі-спогаді «Вечірні світанки: Берибіське Гуляйполе, «Від Києва до Лубен» і Літературні візії», перші чотири розділи якої присвячені дослідженню походження назв рідного села науковця та пам’ятних місць Катеринопільщини і сусідніх районів. Кожна сторінка книги-спогаду наскрізь пронизана щирою синівською любов’ю, з якої і «проріс» патріотизм Михайла Наєнка.

Обіймаючи посади професора, завідувача кафедри і декана філологічного факультету Київського університету, Михайло Кузьмович намагався максимально посприяти зміцненню філології як спеціальності. За цей час на факультеті відкрили кілька спеціальностей, яких досі не було в університеті: фольклористика, класична філологія, літературна творчість, українська мова як іноземна. Значно розширився спектр славістики, відкрито кафедру полоністики, впроваджено спеціальність «кроатистика», запрацювали центри шевченкознавства, деяких слов’янських мов тощо.

Михайло Наєнко вже багато років співпрацює з ПНПУ імені В. Г. Короленка, є Почесним професором установи. Науковець був спікером на ініційованих університетом міжнародних і всеукраїнських науково-практичних конференціях, виступав з доповідями на Сковородинівських читаннях, читав гостьові лекції викладачам і студентам вишу. Сподіваємося, що наша плідна співпраця продовжиться, і ми ще матимемо радість поспілкуватися з Михайлом Кузьмовичем.

До бібліотеки завітали провідні філологині нашого університету щоб ознайомитися з цікавою виставкою.

Колективи ПНПУ імені В. Г. Короленка та бібліотеки імені М. А. Жовтобрюха сердечно вітають ювіляра. Міцного здоров’я Вам, благополуччя, миру, щедрої долі, щастя у житті, творчої наснаги, нових злетів і досягнень. Нехай людська шана буде подякою Вам за плідну працю, чуйність, уміння творити добро. Ми безмежно цінуємо Ваш професіоналізм, талант, відданість справі, працьовитість і наполегливість. Успіхів у втіленні ідей та нових плідних здобутків!

litgazeta.com.ua

Прокоментуєте?

ЗАЛИШИТИ ВІДПОВІДЬ

Прокоментуйте!
Напишіть Ваше ім'я