Від А до Я. Найкращі українські абетки

0

Напередодні першого вересня ми зробили огляд абеток, котрі українські видавці підготували для своїх маленьких читачів. На полицях книгарень їх ціле розмаїття – вони якісні, яскраві, кольорові, барвисті, добрі, веселі, цікаві, пізнавальні й справді здатні захопити уяву дитини, щоб на все життя прищепити їй любов до читання. Пропонуємо нашу десятку найкращих українських абеток.

► Абетка. Видавництво «А-ба-ба-га-ла-ма-га»

Одна з найзнаковіших книжок видавництва, з якої власне й почалася його історія. Це видання «Абетки» проілюстрував Кость Лавро – головний художник «А-ба-ба-га-ла-ма-ги». До книги ввійшли популярні вірші, відомі багатьом поколінням українських дітей, а також нові твори. Упорядкував книжку Іван Малкович.

У продажу з 1 вересня 1999 року.

► Родинна абетка. Авто Мар’яна Савка, ілюстрації – Володимир Штанко, «Видавництво Старого Лева»

Фото: Видавництво Старого Лева
Фото: Видавництво Старого Лева

«Родинна абетка» – це книжка про все те близьке й знайоме, що оточує дитину від народження: мама й тато, бабусі й дідусі, рідний дім, рідна вулиця, школа і книгарня, улюблені іграшки, тварини й комашки, небо і зорі, Карпати… Вона про Україну, що виростає з дитинства, і про щастя просто бути. 

► Українська абетка та казки в ілюстраціях Георгія Нарбута. Видавництво «Фоліо»

Фото: narbutxxi.rodovid.net
Фото: narbutxxi.rodovid.net

Видатний український художник-графік Георгій Нарбут (1886-1920) за своє недовге життя (а прожив він усього 34 роки) устиг зробити дуже багато – був ілюстратором, автором перших українських державних знаків (банкнот і поштових марок) та проєкту герба Української держави, одним із фундаторів і першим ректором новоствореної Української Академії Мистецтв, автором двох версій «Української абетки».

За радянських часів його ім’я було під забороною. У 2019 році видавництво «Фоліо» репродукувало всі оригінали абеток 1917 та 1919 років, а також ілюміновані відомим графіком друкарські відбитки.

► Абетка із секретом. Автор Олена Забара, «Видавництво Старого Лева»

Фото: Видавництво Старого Лева
Фото: Видавництво Старого Лева

Ця Абетка цікава тим, що дитина, вивчаючи літери, може використовувати тактильну й асоціативну пам’ять: проводити пальчиком по своєрідних «канавках» літер і шукати у віконцях зображення предметів чи істот на кожну літеру. Інтерактивна і красива книжка для малят зробить навчання грою, а гру – навчанням.

Фігурки для зображень, фото яких розміщені у книзі, пошила з фетру Олена Забара.

► Абетка для малят про звірів та звірят. Автор Володимир Верховень, видавництво «Vivat»

Фото: Vivat
Фото: «Vivat»

На сторінках книжки дитина познайомиться не лише з буквами українського алфавіту, а й з різними тваринами: єнотом, черепахою, тюленем, пантерою, оленем та багатьма іншими. Про кожну тваринку є віршик, його можна вивчити з дитиною для кращого запам’ятовування літери. Як доповнення в кінці книги є лічилки, які допоможуть познайомитися з цифрами від 1 до 10.

► Абетка. Автор Ірина Фесюк, видавництво «Ранок»

Картонки серії «Перші кроки» цього видавництва мають цікавий незвичайний формат: з обкладинки на вас «дивляться» всі герої, які визирають зі сторінок. Добрі вірші, яскраві ілюстрації, оригінальний формат обов’язково захоплять вашого малюка.

► Квіткова абетка. Автор Володимир Верховень, ілюстратор М. Касперська, видавництво «Талант»

Фото: mama-znaet.com
Фото: mama-znaet.com

Автор пропонує малюкам вивчити абетку за допомогою квітів. Добрі віршики й цікава інформація про рослини стануть у нагоді дорослим, що прагнуть допомогти дітям вивчати літери легко і з задоволенням. Книжка яскраво проілюстрована.

► Весела абетка. Автор Світлана Ходос, видавництво «Зірка»

Фото: Видавництво Зірка
Фото: Видавництво «Зірка»

Окрім того, що віршики озвучуються, зображення у ній – оживають і малюк вчить літери, навіть якщо книга не є його улюбленою іграшкою, а сферою його зацікавлення є батьківський гаджет! Навчання не може бути нудним – «Весела абетка у віршах» тому доказ.

► Багаторазова навчалка. Абетка. Автор Дмитро Турбаніст, ілюстратор Дар’я Шамоліна, видавництво «Кристал Бук»

У цій абетці допомагати вивчати букви дитині будуть кумедні монстрики, які потребують допомоги. Нехай ваш малюк спробує знайти й обвести фломастером усі заховані на сторінках літери, а потім відшукати предмети, у назвах яких вони вживаються.

► Конотопська абетка. Автор Людмила Горова, ілюстрації – Нікіта Тітов, видавництво «Люта справа»

«Конотопською абеткою» вирішили привітати на День знань усіх першокласників об’єднаної територіальної громади в Конотопі на Сумщині. Ця абетка видана не для продажу, але місто, започаткувавши таку патріотичну традицію, сподівається, що її підхоплять інші населені пункти України.

Знайомлячись із літерами, діти зможуть познайомитися й з історією рідного краю, його визначними місцями, прізвищами відомих конотопців, основами державності та символами України.

Любов Базів. Київ

Джерело: ukrinform.ua.

Перше фото: center.ucu.edu.ua

Прокоментуєте?

ЗАЛИШИТИ ВІДПОВІДЬ

Прокоментуйте!
Напишіть Ваше ім'я