Виставку «Таврійський розпис: життя попри війну» відкрили у Миколаєві

0

У Миколаєві в межах проєкту «Ідентичність Миколаївщини: минуле, сучасне і майбутнє» відкрилася виставка «Таврійський розпис: життя попри війну».

Про це повідомляє кореспондент Укрінформу.

У Миколаєві відкрилася виставка «Таврійський розпис: життя попри війну» / Фото: Алла Мірошниченко

«Сьогодні у нас особливий захід, присвячений нашій синьоокій «таврійці», її розвитку саме під час великої війни. Адже саме зараз «таврійський розпис» відкрився по-особливому. Кожна робота, представлена на цій виставці, це наша історія. Взяти хоча б вишиті сорочки. Вишиваючи їх, кожна майстриня закладала свої сподівання і мрії. Адже з давніх-давен відомо, що будь-який розпис несе оберегову функцію, бо має закодовану у мазках інформацію», — розповіла експерт ГО «Центр навчання і освіти дорослих «Південь» Руслана Сікаленко.

Вона каже, що майже кожна жінка, яка створювала ці роботи, має свою непросту життєву історію чи особисту трагедію, пов’язану з війною. Хтось чекає рідних з полону, хтось має втрати у родині, у когось чоловіки чи брати на фронті. «Творчість — один з конструктивних методів боротьби з психологічними травмами, якщо там присутня надія. Тому для них ці роботи справді стали оберегами, із запрограмованим баченням власного майбутнього. А «таврійка» — це про цінності, про жіночу душу, про наших Берегинь, які чекають своїх чоловіків, піклуються про родини. Їхнє кохання має особливу силу, яка закодована у «таврійці», — зазначила Сікаленко.

За словами художниці, мисткині, авторки посібника «Таврійський розпис» Любові Паранюк, мета виставки показати, що, попри складні часи, люди займаються творчістю. І саме у «таврійці» вони черпають спокій, легкість, силу. Недаремне ж особливого значення розпис набув під час війни, адже він є символом Великої Води – нескінченності життя та його безперервного відновлення.

В експозиції виставки, яка відкрилася в Галереї мистецтв Чорноморського національного університету імені Петра Могили, 22 майстрині представили понад 70 своїх оригінальних робіт. Тож відвідувачі могли не лише помилуватися чудовими панно, керамічними виробами, картинами, вишиванками з таврійським розписом, а й ознайомитися з його історією, особливостями та перейнятися атмосферою робіт.

Таврійський розпис — напрямок образотворчого мистецтва, сформований на Кінбурнській косі (Миколаївщина) як засіб декору екстер’єру житлових будинків. Раніше його використовували жінки-мазальниці, які розписували ним хати. На будинках — в образах та символах — вони кодували щасливу долю їх власникам, розповідали про мрії, наповнювали оберегами. Часто над дверима та обабіч вікон зображували пару білих лебедів, що закривають своїми крилами оселю та родину від лиха.

Проєкт «Ідентичність Миколаївщини: минуле, сучасне і майбутнє» реалізується ГО «Центр навчання та освіти дорослих «Південь» за підтримки проєкту Агентства США з міжнародного розвитку USAID та у партнерстві з управлінням з питань туризму та курортів Миколаївської ОВА, обласним краєзнавчим музеєм та музеєм суднобудування і флоту.

Як повідомлялося, у Миколаєві група творчих людей створила сучасний брендовий продукт — автентичну вишиванку. В її основу покладено оригінальний таврійський розпис.

ukrinform.ua

Прокоментуєте?

ЗАЛИШИТИ ВІДПОВІДЬ

Прокоментуйте!
Напишіть Ваше ім'я