«Вполювати пересмішника». Письменник із Кропивницького видав свою третю книгу

0

Кропивницький письменник Кирило Поліщук видав свою третю прозову книгу «Вполювати пересмішника». Писав її шість років та у лютому 2022 планував надрукувати. Однак через повномасштабне вторгнення ці плани довелося відкласти. В етері Українського Радіо Кропивницького Кирило Поліщук розповів, про що його нова книга та чому обрав таку назву.

Писати книгу «Вполювати пересмішника» кропивницький письменник почав у 2016 році. Зі слів Кирила, оскільки у ній жодним чином не відображена війна в Україні, вагався чи варто її нині публікувати. «Восени мені зателефонували з видавництва та нагадали про нашу домовленість. І ось буквально у квітні мою книгу надрукували».

У детективному романі «Вполювати пересмішника» розповідається історія про молодого письменника, який раптом дізнається, що всі його ідеї вже використав у своїй творчості загадковий письменник-відлюдник. Це книга про творчість і не творчість, про початок і кінець шляху, повернення до початку, знайдення і віднайдення, каже автор.

«Пересмішник – птах, який копіює голоси інших птахів. Це і є основною темою моєї книги. Коли письменник дізнається, що всі його нереалізовані ідеї використовує автор популярних романів, про якого нічого невідомо, то він сприймає його як крадія».

Кирило Поліщук говорить, «Вполювати пересмішника» мало бути оповіданням другої книги «Пташиний цвинтар»: «Але я зрозумів, що це може бути окрема історія і тому відклав її на певний час. Мені хотілося, щоб це було більше ніж оповідання, щось на кшталт повісті чи роману».

Частину грошей від продажу — на підтримку ЗСУ

Зі слів Кирила Поліщука, у Кропивницькому планує влаштувати декілька презентацій книги: у книгарні, бібліотеках, навчальних закладах та громадах Кіровоградщини. Половину грошей від продажу видання перерахує кропивницьким волонтерам, які допомагають Збройним Силам України.

Також «Вполювати пересмішника» можна буде прослухати. Це друга аудіокнига Кирила Поліщука, яку озвучить акторка Даша Астаф’єва в рамках проєкту #Underbooks.

Нині письменник працює над фентезійним книгою для підлітків. Її планує закінчити цього року. «Ідею та невеличку частину тексту я знайшов в одному зі своїх старих зошитів, у яких записував історії, коли мені було 12 років».

Що відомо

  • Кирило Поліщук — поет, прозаїк, музикант, лавреат премій імені Олеся Гончара, імені Валерія Гончаренка, «Корнійчуковської премії», «Смолоскип», конкурсу «CYCLOP» та дипломант літературного конкурсу «Гранослов». Автор поетичної книги «Поза каменем», книги для дітей «Дівчинка, яка на місяць літала на Місяць, «Пташиний цвинтар».
  • Нині Кирило працює журналістом Українського Радіо Кропивницького. Книжка «Пташиний цвинтар», за яку Кирило отримав премію, вийшла у 2020 році. Це перша проза письменника. Це – збірка із восьми оповідань, у яких йдеться про життя, дорослішання, самоусвідомлення. Птахи в оповіданнях описуються як головні або другорядні персонажі.
  • У лютому 2022 року письменник перерахував усю грошову частину літературної премії імені Маланюка — 10 тисяч гривень — на потреби ЗСУ.

Наталія Сарафанова

suspilne.media

Прокоментуєте?

ЗАЛИШИТИ ВІДПОВІДЬ

Прокоментуйте!
Напишіть Ваше ім'я