Презентували книжку Миколи Кугутяка «Монастирі давнього Галича – духовні обереги української нації»

0

У Прикарпатському національному університеті імені Василя Стефаника презентовано книгу декана факультету історії, політології і міжнародних відносин, професора Миколи Кугутяка «Монастирі давнього Галича – духовні обереги української нації». Про це повідомили в пресслужбі ПНУ.

У презентації взяли участь Преосвященні владики, науковці, викладачі, працівники, студенти і аспіранти Прикарпатського національного університету імені Василя Стефаника, Інституту історії України НАН України, представники влади та органів місцевого самоврядування.

Книгу видано за сприяння обласної ради в рамках обласної комплексної програми “Відзначення 1125-річчя від часу першої згадки про місто Галич” на 2022-2023 роки. «Поряд з багатьма матеріальними речами, які нам вдалося зробити для Галича в його ювілейний рік, ми не забули про духовну, нематеріальну справу. І змогли зробити це завдяки добрій справі обласної ради та Прикарпатського національного університету. Найкращою демонстрацією цього є видання цілої серії книг про Галич, а сьогодні – вихід у світ цієї фундаментальної монографії», – підкреслив голова обласної ради Олександр Сич. «Якщо повертатися у 12-13 століття, монастирі були центрами культури. Це і літописання, і мистецтво, і наука. Монастирі уособлювали цивілізаційний поступ. Ось тому ми звертаємося до цих осередків культури, освіти, духовності, бо там є ті глибини, які виводять нас до нашої християнської і національної ідентичності», – розповів автор книги, декан факультету історії, політології та міжнародних відносин, професор Микола Кугутяк.

Монографічне видання висвітлює особливості євангелізаційних процесів на теренах Галицького Прикарпаття, розкриває проблеми формування і розвитку монастирської традиції давнього Галича-Крилоса ХІІ – XVIII століть, духовну і цивілізаційну місію чернецтва, його роль у системі єпископської і митрополичої Галицької катедри. Зроблено спробу дослідити чернечий феномен Крилоської гори, скельно-печерні обителі й монастирі ближніх околиць давнього Галича. Важливою ознакою видання є публікація документів з історії чернецтва Галича-Крилоса.

Видання присвячене для істориків, релігіє знавців, культурологів, етнологів та всіх, хто цікавиться історією і культурою давнього Галича.

galychyna.if.ua

Прокоментуєте?

ЗАЛИШИТИ ВІДПОВІДЬ

Прокоментуйте!
Напишіть Ваше ім'я